Castigi 3 dolari pe saptamana

Argumentare operă lirică la poezia „Peste vârfuri” de Mihai Eminescu

Argumentare op. lirică
Poezia “Peste vârfuri” este scrisă de Mihai Eminescu și este publicată în volumul “Poezii”, în 1883. Poetul Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuare 1850 în Botoşani şi a decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti. A fost poet, prozator și jurnalist român.
Opera lirică este opera literară scrisă în versuri, care aparţine genului liric, în care autorul îşi exprimă direct sentimentele prin intermediul figurilor de stil şi a imaginilor artistice.
Titlul este format dintr-un substantiv “vârfuri” care exprimă un loc nedefinit, abstract care sugerează starea de tristețe și de nesiguranță a poetului. Tema poeziei este codrul, un cadru spiritual aflat între viață și moarte.
Poezia este o operă lirică deoarece eul liric își exprimă în mod direct sentimentele de tristețe și durere prin intermediul figurilor de stil: “mai încet, tot mai încet” , “sufletu-mi nemângâiet” , “dor de moarte” , și a imaginilor artistice – vizuale: “dulce corn” , “sufletu-mi nemângâiet” și auditive: “melancolic cornul sună”.
Eul liric își face simțită prezența în text prin mărci lexico-gramaticale; pronume și adjective pronominale de pers. I (“mi” , “mine”) și verbe de persoana I: “-ntorn”.
Modul de expunere predominant în poezie este descrierea utilizată în crearea spațiului acțiunii: “peste vârfuri trece lună” , “codru-și bate frunza lin”, “dintre ramuri de arin”; însă în ultima strofă există și monolog liric: “De ce taci când fermecată, Inima-mi spre tine-ntorn? Mai suna-vei, dulce corn, Pentru mine vre odată?”.
În concluzie am demonstrat că poezia “Peste vârfuri” este o operă lirică.

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.