Castigi 3 dolari pe saptamana

Argumentare operă epică la „Popa Tanda” de Ioan Slavici

Argumentare op. epică
 Opera  „Popa Tanda” este scrisă de Ioan Slavici şi publicată pentru prima oară în 1873 în revista Convorbiri literare. Face parte din volumul „Novele din popor”. Ioan Slavici a fost unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române.
Opera epică este opera literară scrisă în versuri sau proză în care autorul îşi   exprimă indirect sentimentele prin intermediul acţiunii şi al personajelor.
Opera „Popa Tanda” este o operă epică deoarece are acţiune ce se poate relata pe momentele subiectului literar. În expoziţiune părintele Trandafir este preot în satul Butucani fiind un om bun, înţelept, harnic şi foarte sincer; acesta este mutat în satul Sărăceni, un sat dezolant cu oameni săraci şi leneşi. Intriga începe când părintele se hotărăşte să le schimbe atitudinea sătenilor faţă de muncă. În desfăşurarea acţiunii părintele încearcă prin sfaturi, batjocură, ocară, apoi prin exemplul personal să  îşi atingă scopul iar oamenii se apucă de muncă. Punctul culminant este atunci când satul devine unul prosper. În deznodămând este prezentat părintele Trandafir care, deşi îmbătrânit, a rămas acelaşi.
Acţiunea operei este plasată  în timp şi spaţiu. Timpul acţiunii este pe durata vieţii părintelui Trandafir iar spaţiul acţiunii este în cele două sate: Butucani şi Sărăceni.
Modul de expunere predominant în text este naraţiunea folosită în relatarea întâmplărilor în ordine cronologică. Aceasta se îmbină cu descrierea (utilizată în prezentarea cadrului acţiunii) şi dialogul (folosit în dinamizarea acţiunii şi caacterizarea personajelor). În operă se observă prezenţa naratorului obiectiv deoarece relatarea  se face la persoana a III-a.
În concluzie am demonstrat că opera „Popa Tanda” scrisă  de Ioan Slavici este o operă epică.

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.